Хотел Анкор СинеморецСинеморец

Село Синеморец е бъзсъмнено райското кътче на българското черноморие. Красивата природа на това място ще Ви омае. Зелените вълни на Странджа докосват сребристите плажове, очертаващи заливи с кристално чиста и ласкаво топла морска вода. Далече от суетата, мръсотията на обезумелия съвременен свят, човек тук отваря сетивата си към цветовете и уханието на крайбрежието, планината и реката. Потапя се в тишината и магията на природата, такава каквато ни е дадена от Бог.

Синеморец /от 1934/, Галадзаки, Каланджа /до 1934/ е разположено върху полуостров, южно от устието на река Велека, на около 5 км. на юг от Ахтопол и 90 км. от Бургас. Днешното име Синеморец е буквално превод от гръцката "Галаза" - "небесносиньо".

Най-старият писмен извор за Синеморец е от 1498 г. В един документ за търговия със сол са изброени 19 семейства населяващи това място. Името на селото фигурира и в карта на Турската империя изработена от немския географ Кристин Райнхард през 1821 г.

След Освобождението, Синеморец остава в Турция. Освободено е през Балканската война. След нея, по спогодбата Моллов- Кафандарис от 1977 г. цялото гръцко население на Каланджа се изселва в Северна Гърция, а на негово място се заселват българи, бежанци от Източна Тракия, повечето от село Блаца. Населението се занимава със земеделие, скотовъдство, дърводобив и въглищарство. Няколко семейства се препитават с риболов.

При подводни проучвания в залива Потамя, южно от селото са открити керамични фрагменти от V-IV в. пр. Хр. и от Средновековието. Извадени са котви и оловна обшивка на древен кораб.

До 1989 г. Синеморец попада в граничната зона между България и Турция и достъпът до него е силно ограничен. След 1990 г. граничната бариера бива премахната и помече хора могат да се насладят на невероятните природни дадености на това място.

Интересът към селото е много голям, както от българи, така и от чужденци. Строят се красиви частни къщи и хотели. Изградена е канализация, пречиствателна станция.

Създадена е надеждна електропреносна и водопроводна системи. Телефоните са изцяло цифровизирани. Има кабелна телевизия.

Синеморец разполага с леглова база за над 1000 човека в хотели, частни квартири почивни станции. Условията и качеството на туристическите услуги не отстъпват на най-реномираните хотели. Нещо повече. Почиващите в селото се чувстват тук, като у дома си. Вечер е нещо обичайно да се види как на една маса хазяин или собственика на хотела реже напращели от слънчев сок домати, разлива ракия за своите гости как всички се потапят в странджанските песни и легенди, слеват се с необатността на небесния свод, до зори.

В малките, тихи, до сълзи простдушни ресторанчета винаги може да се хапне прясна риба, или да се усети особения вкус на кристално изстудена мастика, премесен с дъха на надвесените асми и масленозелени клони на смокините.

Най-популярен и посещаван е плажът "Бутамята". Широката пясъчна ивица допира зелените кълбета на гората. Направо от сянката и тревата стъпваш в нагорещения пясък. Има четири страхотни капанчета, студена бира, цаца разбира се. "Бутамята" все още е далеч от наситените стандарти на плажовете в Приморско или Созопол.

Ако все пак мястото ти се струва оживено, на юг от "Бутамята" се редуват два плажа, запазили дивата се девствена природа. На 1,5-2 км. от селото са "Липите", а на още 2 км. е малкия плаж "Листи". По тези места през лятото може да срещнеш елени и сърни, които бягат от мухите в дълбоката гора и идват да се разхладят от бриза на морския бряг.

Последният плаж на юг /6 км/ е "Силистар". След него, до границата с Турция няма други пясъчни ивици. Не само за това, но и заради природните си дадености - плитко топло море, нежен пясък, плажът е много популярен и посещаван.

Синеморец- Хотел Анкор - Синеморец
Синеморец- Хотел Анкор - Синеморец
Синеморец- Хотел Анкор - Синеморец
Синеморец- Хотел Анкор - Синеморец
Синеморец- Хотел Анкор - Синеморец
Синеморец- Хотел Анкор - Синеморец
Синеморец- Хотел Анкор - Синеморец
Синеморец- Хотел Анкор - Синеморец
Синеморец- Хотел Анкор - Синеморец